Mink Machine

På östfronten intet nytt

Moldavien

– Men varför? frågar passkontrollanten förtvivlat när vi vill åka in i Moldavien. I den lilla minibussen sitter några gamla tanter med potatissäckar i famnen, samt två yrvakna turister som försöker le oskyldigt. Kontrollanten skakar på huvudet så att pälsmössan hamnar på sned. Han kan inte förstå varför någon åker frivilligt in i Moldavien. Han tar en titt på våra slitna backpackerryggsäckar och funderar säkert på om vi har något annat än potatis i dem. Vi hade gärna stuvat undan våra saker, men alla utrymmen är redan proppfulla av andras matvaror och smuggelcigaretter. Efter en djup suck med ännu en skakning på huvudet får vi varsin stämpel i passet och rullar vidare. Något säger mig att det inte är särskilt många turister som åker in i landet över landgränsen, eller för den delen besöker Moldavien över huvud taget.

Moldavien är Europas fattigaste land och sägs vara ett av de mest olyckliga i världen. Många kan inte ens hitta landet på en karta eller förväxlar det med Tintins fejkland Syldavien, men området har varit bebott under lång tid och en rad erövrare har hittat hit genom tiderna. Efter romarna och mongolerna kom Bysantinska riket, varpå ryssarna tog över. Sedan dess har den forna Sovjetrepubliken haft 20 år på sig att forma sin egen framtid, även om många krafter försöker dra folket mot Moskva. Extra tydligt märks detta i den pro-ryska utbrytarrepubliken Transnistrien i östra delen av Moldavien. Jag har sällan upplevt en så utsatt fattigdom som den jag ser när jag åker genom Moldaviens landsbygd.

Väl framme i huvudstaden Chisinau hoppar vi glatt ur den skrangliga minibussen och blickar ut över… Mordor? Det visar sig att vi har släppts av mitt ute i ingenmansland. Bäst att försöka ta en taxi in till staden tänker jag, eftersom järnvägen troligen inte byggs förrän om några år. Vi går fram till några äldre herrar som står i en klunga och allvarligt betraktar en hög med grus. Efter den sedvanliga språkförbistringen lyckas vi komma överens om priset i Euro, eftersom den moldaviska valutan Lei inte går att få tag i utanför landets gränser.

Läs vidare…

Featured stories

Bunker safari

"The area contains 54 excavated bunkers along with gun emplacements, scattered around the town’s most visible landmark."

Having champagne in Champagne

"We roamed the damp and chilly tunnels and stumbled upon a large barrel delivered by Napoleon himself."

Reliving history in Washington D.C.

"As I entered the heavily guarded Rotunda in the center, some of the most famous documents in the world laid before me."

Roaming the cobblestones of Istanbul

"Inside the church there are still traces of rune inscriptions made during the Viking age by Varangians, an elite guard made up of Scandinavian immigrant warriors."

Alone in Kyoto

"I tried my best to sneak across the building, but the floor revealed me each time. I suppose I would make a lousy ninja."

Road trip across the American Southwest

"We drove along Route 6, Route 66 and Route 666. If there was a Route 6666, we must have missed that turn."

Instagram