Mink Machine

Gringos på rymmen i Sao Paulo

Sao Paulo skyline

Vi tackar för skjutsen, hoppar ur bilen och vips befinner vi oss någonstans i Sao Paulo, en av världens största städer med 17 miljoner invånare varav 90 procent verkar sitta i sina bilar och producera den smog som kläder staden i ett grått dis.

Av lokalkunniga har vi fått några överlevnadsråd som vi rekommenderas följa, men eftersom vi är de vi är väljer vi raskt att ignorera samtliga råd eftersom det blir mycket spontanare och roligare på det viset. Berömda sista ord.

Efter en snabb koll på kartan i Lonely Planet går vi med raska steg rakt in i gyttret för att ta oss till ett ställe som verkade intressant. Efter ett hundratal meter märker vi att inga gatunamn låter bekanta från kartan, troligen för att vi har hamnat utanför kartans täckning. Efter ytterligare några hundra meter slår det oss att vi antagligen är helt vilse. En av alla dessa kevlarklädda poliser med hjälm som vaktar allt som inte är fastspikat tittar förstrött på oss. Efter en stund tecknar han åt oss att följa med, vilket vi gör. Han letar upp en kevlarklädd kollega som bildar eftertrupp.

Sålunda traskar vi nedför en liten väg som övergår i grus, i en slags kolonn med en kravallpolis tätt framför och en bakom, till befolkningens stora intresse. Så fort vi stannar till samlas folk runtomkring undrar vad som står på. Till slut leds vi ner i tunnelbanan där vi lämnas över till en vakt innanför spärrarna. Vakten följer med oss ned till tunnelbanan och ser till att vi åker därifrån. Mysigt ställe.

Sao Paulo hade sin topp i brottslighet 1999, några år tidigare. Då var den en av världens farligaste, men lyckades minska brottsligheten drastiskt. Men det farliga ryktet kvarstår både utomlands och inhemskt. Till skillnad från från partypinglan Rio de Janeiro, den busiga lillasystern, så framställs Sao Paulo som ett urbant monster redo att sluka de som inte ser upp.

Och lokalbefolkningen verkar inte vara sena att bidra med sina egna berättelser. Dagen innan åkte vi längs en flod som höll på att muddras. Det sades att den var så skitig att en kanotist hade dött av ångorna, medan polismannen som skulle rädda honom dog av en kallsup.

Men allt är inte främmande. En dag åker vi förbi en nöjespark där den gamla Lisebergsloopen bor sedan 1995, numera under namnet Looping Star. Det ska tydligen synas spår av dess gamla hemstad i form av rester från inristade Lisebergskaniner i vagnarna. Jag ler vid tanken på att även i denna farliga stad vakar leende Lisebergskaniner över människorna.

[2004]

Reine

About

Reine is a web developer who enjoys caffeine-fueled urban traveling. More...

RSS @reinel Instagram