Mink Machine

Transatlantiska kravaller

Boston harbor

Det är en stilla junimorgon på Tremont Street i Boston. Innan frukostbageln hinner slukas ser jag en liten notis i morgontidningen USA Today om att president Bush ska besöka “Goteboorg, Sweden” idag. Under dagen händer det ibland att min koncentration avviker från XML-scheman och innehållet i betaversion två av .NET Framework för att istället fundera kring de eventuella oroligheter som skulle kunna uppstå när en av samtidens mest ifrågasatta ledare checkar in bakom Radissons rosa fasad mittemot Drottningtorget.

Två dagar senare är jag på väg ner i Bostons tunnelbana, när jag ser en löpsedel där en kravallpolis till häst våldsamt trycker upp en man i palestinasjal mot en stenvägg. Undrar vilken odemokratisk polisstat det handlar om. Tittar närmare på löpsedeln och utläster “Riots in Goteboorg, Sweden”… Nu inser jag att det händer saker i min hemstad.

Den sista indikationen på att saker och ting inte stod riktigt rätt till får jag dagen efter på planet hem. På grund av ett datorfel på Logan Airport, som två månader senare skulle bli ökänd efter World Trade Center-attackerna, uppstår förseningar och enorma köer då alla resenärer behöver checkas in för hand. Det är riktigt varmt och vatten serveras i mängder så fort vi kommer ombord. Jag hamnar bredvid en pratglad indier som enligt egen utsago är på väg hem till en håla norr om Bombay. Han berättar länge och väl om hur otrygg och farlig hans hemstad var, samt hur vi i västvärlden är bortskämda med lag och ordning.

Då visads plötsligt ett nyhetsinslag på den stora skärmen längst fram. Kravallpoliser med plexiglassköldar och visirförsedda hjälmar slår vilt på svartklädda maskerade människor som kastar sten och det upplevs som en krigszon. Jag ser Avenyn brinna och Vasagatan tömmas på sten, varpå jag lutar mig mot indiern och påpekar att “Du ser det där brinnande infernot? Där bor jag”.

Han spärrar upp ögonen och säger sedan inte ett enda ord om sin hemstad under resten av flygningen.

[2001]

Reine

About

Reine is a web developer who enjoys caffeine-fueled urban traveling. More...

RSS @reinel Instagram