Mink Machine

The beach

The beach

Båten glider in mot Mayabukten vid Phi Phi Leh och framför mig uppenbaras paradiset. Likt backpackertrion i Alex Garlands bok The Beach har även jag anlänt till den perfekta stranden som befinner sig endast ett mangokast bort, en av de vackraste stränder jag någonsin sett.

Före filmatiseringen av boken år 2000 med Leonardo DiCaprio i spetsen var Phi Phi-öarna relativt okända för den stora massan, vilket förstås förändrades över en natt när filmen hade premiär. I själva verket finner resenärerna i boken sin magiska strand på en ö i närheten av Ko Samui, som ligger på andra sidan av fastlandet i förhållande till Phi Phi. Vad gäller inspirationen till boken går meningarna isär, jag har hört både Ko Mae Ko i nationalparken Ang Thong (som faktiskt har en insjö, Emerald Lake, omgiven av höga kalkstensklippor) och lagunen i El Nido på ön Palawan i Filippinerna.

Filmskaparna valde istället Mayabukten och ökade därmed besökarantalet med några tusen procent över en natt för den stackars ögruppen. Intresset för inspelningen var enormt och ön spärrades av, vilket skildrades humoristiskt av Rolf Potts i ”Storming the beach” där han försöker ta sig till ön. Inte ens paradiset räcker till för ett stort filmbolag, så de lät plantera 73 palmer för att ön skulle kännas mer paradisaktig ur Hollywoodsynvinkel. Detta utlöste protester och demonstrationer från miljöaktivister som hävdade att det störde öns ekosystem. Filmbolaget betalade en avgift och lät ändå plantera träden.

Ett par år efter DiCaprios och Potts besök närmar jag mig ön med båt. Pratar med ett holländskt par ombord, som är helt övertygade om att jag också är från Nederländerna av någon märklig anledning. När de pratar holländska med varandra känner jag mig lika oförstående som när DiCaprios rollfigur Richards nyfunna resvänner Etienne och Francoise pratar franska sinsemellan. Omgiven av höga och branta klippväggar är bukten effektivt skyddad från insyn tills man kommer in från havet och plötsligt finner den framför ögonen. I den välkända scenen där DiCaprio och de andra får se stranden för första gången kommer de från andra hållet, inifrån ön. Några långsvansbåtar guppar i vattnet en bit bort, vilket känns som den enda skillnaden mot min minnesbild från filmatiseringen, men likväl hör jag soundtracket med Mobys “Porcelain” i mina inre öron precis som i den klassiska scenen när de upptäcker stranden.

[2003]

Reine

About

Reine is a web developer who enjoys caffeine-fueled urban traveling. More...

RSS @reinel Instagram