Mink Machine

Hemma hos hajen

Similan sunset

Utanför Ko Payu ligger en granitformation som kallas Hin Pousar. Tre klippor skapar formationen som påminner om en amfiteater och med fyrtio meters siktdjup känns det som att dyka i ett stort akvarium.

Jag följer efter Tommy ner till trettio meter mot bättre vetande. Därnere räcker inte luften särskilt länge. Vi går ner några extra meter för att undersöka en grotta och upptäcker att en ynklig liten haj gömmer sig därinne. Det är en vitfenad revhaj som kan bli över två meter, men den här var betydligt mindre.

Plötsligt gestikulerar Tommy vilt, pekar snett bakom mig och ger det omisskännliga handtecknet för ”haj”. Jag hinner precis vända mig för att se en rejäl bamsing till haj svepa förbi. Mamma har kommit hem för att titta till lillen… Vi fattar vinken och simmar snabbt därifrån. Jag kommer på mig själv med att nynna på soundtracket till Jaws i regulatorn. Vackra men dödligt graciösa djur. Revhajarna är normalt inte människoätare, men det händer att de tar fel på människor och sin föda.

Kommer upp till ytan och klättrar upp i båten, där färsk nyskivad mango, papaya och vattenmelon väntar. En helt vanlig morgon vid Similanöarna.

[2003]

Reine

About

Reine is a web developer who enjoys caffeine-fueled urban traveling. More...

RSS @reinel Instagram