Mink Machine

Bion som Gud glömde

[New Orleans, 2000]

Vi råkade se X-Men i en småskum biograf på Canal Street i New Orleans. När biljetten bara kostade fem dollar borde vi ha anat oråd. Snart kom fler ledtrådar till att detta var bion som Gud glömde:

 1. Vi släpptes in i salongen samtidigt som eftertexterna från den tidigare visningen började visas.
 2. Skorna klibbade ständigt fast i den intorkade colacolan som heltäckningsmattan, en gång i tiden troligtvis röd, var dränkt av.
 3. Aromen som fyllde näsborrarna var en aptitlig blandning av popcorn, svett och urin.
 4. Fåtöljerna var äckliga och insuttna i rött tyg, kompletta med stora mörka svettfläckar från tidigare gäster.
 5. Fåtöljernas armstöd, i den mån de överhuvudtaget existerade, var försedda med någon klibbig vätska som förhoppningsvis förblir oidentifierad.
 6. Benutrymmet var sämre än på de gamla spårvagnsmodellerna i Göteborg.
 7. När filmen började visas var bilden sned och en lustigt färgad rand syntes i ena hörnet. Detta varade lyckligtvis bara första kvarten.
 8. En stund in i filmen råkade en tjej på raden framför oss ramla ner på golvet eftersom hennes stol totalhavererade.
 9. Några barnfamiljer som var där var inte så värst intresserade av filmen, så de pratade högt och tydligt om morgondagens inköp och sysslor. Att resa sig upp för att sträcka på benen då och då var helt naturligt.
 10. Efter en stund insåg jag den ljuva doftens källa: Framme vid scenen under duken var ett litet bås placerat. Det visade sig vara toaletten, vilken besöktes högfrekvent av åskådarna. Givetvis var det praxis att lämna dörren vidöppen med belysningen på vilket utgjorde ett pittoreskt inslag i den redan havererade filmupplevelsen.
 11. Några som kom sådär en timme för sent letade upp en rad med några lediga platser och hoppade vigt över sätena framför. Vad de inte visste var att de satte sig RAKT PÅ EN HUMLA – nej tyvärr, men däremot så råkade de landa sina fossingar på ett antal halvfulla colamuggar som stod listigt placerade på golvet. Crash boom bang, som Gessle skulle uttryckt det. Bonus: de efterföljande amerikanska slangsvordomarna som inte gick av för hackor, vare sig innehållsmässigt eller decibelmässigt.
 12. Rökning i salongen var även det ett udda inslag som bidrog till helhetsupplevelsen.
 13. Ljudet i salongen kom från en punktkälla bakom filmduken. Jag tror dock att det var stereo ibland.
 14. Bion på andra sidan gatan var dock av en helt annan karaktär. En magnifik entré med virvlande tyger som skulle föreställa fontäner, stor balkongförsedd salong med belysta statyer vid sidorna, högt i tak, stor duk och bra ljud. Kommittén som skulle fixa biograf för årets Electronic Theater på SIGGRAPH 2000 hade således inget svårt val.
Reine

About

Reine is a web developer who enjoys caffeine-fueled urban traveling. More...

RSS @reinel Instagram